Trwa ładowanie proszę czekać ...

Co ma mięsna dieta do słodkiego smaku?

10 listopada 2016

Większa część zwierząt mięsożernych już dawno straciła zdolność do odczuwania słodkich smaków. Pozwala nam sądzić, iż rodzaj diety jaki był stosowanej przez dany gatunek, odgrywa znaczącą rolę w jego ewolucji. Większość z ssaków ma zdolność jaką jest odczuwanie słodkiego smaku, kwaśnego, gorzkiego czy słonego, a także pikantnego, tak przynajmniej uważają naukowcy. Kolejne badania jedynie potwierdzają istnienie drobnych wyjątków.

   Pewien czas temu naukowcy z Monell Chemical Senses Center w Pensylwanii oraz ze szwajcarskiego Uniwersytetu Zurychu dowiedli, iż koty domowe a także  dzikie koty, na pewno  nie są w stanie rozróżniać smaku jak  słodki,  gdyż z czasem doszło u kotów  do uszkodzenia jednego z genów, który jest ważny  dla budowy receptora słodkiego smaku. Koty są w zasadzie  wyłącznie mięsożerne, dlatego też naukowcy chcieli się sami przekonać, czy inne gatunki także równie o ścisłej diecie, również straciły receptor smaku słodkiego.

Specjaliści ci przyjrzeli się przeszło dwunastu gatunkom ssaków, których owa dieta składa się w szczególności z mięsa. Owych uczonych interesowały zwłaszcza geny, które były odpowiedzialne za tak zwaną obecność receptorów smaku słodkiego, a więc Tas1r2 oraz Tas1r3. Ukazuje się, że aż u siedmiu gatunków w przedstawianym genie Tas1r2 doszło do zróżnicowanych genetycznych mutacji, które jednocześnie uniemożliwiają odczuwanie ,,słodkiego smaku” – w taki sposób to zjawisko opisywali badacze. Co za tym idzie w efekcie ,,słodkiego smaku” nie czują, aż trzy gatunki fok, jak i również wydra karłowata, czy hiena cętkowana oraz delfiny butlonose.

Od pewnego czasu mówi się, iż lwy morskie oraz delfiny ewoluowały dość mocno od ssaków lądowych, ale jednak dziesiątki milionów lat temu powróciły do środowiska wodnego. Jednocześnie wydaje się również, że u ,,delfinów” nieczynne są aż trzy geny receptorów tegoż smaku. Co za tym idzie można również sądzić, iż te zwierzęta nie czują słodkiego smaku, ani gorzkiego i pikantnego. Eksperci dają nam do zrozumienia, iż zróżnicowane gatunki żyją w innych światach wrażeń, co w szczególności dotyczy ich świata pożywienia.